Trupa ANTON lansează LIVE primul lor album, „Templul Tăcerii”. Showul de prezentare are loc în clubul Quantic, pe 11 iunie. În deschidere vor urca pe scenă rockerii de la Wildside. Invitatul special al serii va fi chitaristul Alin Moise. Rock’N’Food a stat de vorbă cu solistul Ovidiu Anton despre album, mișcarea rock din România și perspectivele de creație ale trupei în viitorul apropiat.
Enjoy THE ROCK!

(Rock’N’Food) Salutare, Ovidiu! Mai este puțin și lansarea LIVE a Templului Tăcerii va trece către public. Spune-mi, cum s-a construit acest album?
(Ovidiu Anton) Salutare, Cristi, salut Rock And Food, două dintre plăcerile vieții mele! Templul Tăcerii s-a construit încet și sigur. A început din 2016, când am început să facem primele piese. Atunci s-au compus „Amintirea Ta”, „Linia Întâi”, „Suntem Brazi”. „Templul Tăcerii” a fost compus chiar puțin mai înainte, cu Călin Grigoriu, alături de care încercam un alt proiect și, apoi, piesa a fost adaptată pentru ANTON. Apoi, în 2017-2018, s-a cam parafat albumul cu „Victoria” și „Povestea Stejarului”, dar nu le-am cântat de la început. „Jurăminte” a fost tot atunci compusă, dar în altă formă și a fost complet reeditată pentru că, la început, nu era chiar în stil. Am modificat-o ca să ajungă la rețeta de sound design a trupei.
(Rock’N’Food) „30 de ani”, o altă piesă de pe album, a fost o inspirație sau o necesitate?
(Ovidiu Anton)A fost impusă de suflet și de moralitate. Când se apropia comemorarea Revoluției, la trei decenii de atunci, în momentele astea rotunde, suntem educați să gândim. Şi este bine că suntem așa, pentru că ne mai activează spiritul. Așadar, este important ca, în astfel de momente, să apeși mai mult cu degetul pe rană, ca să mai curgă niște răspunsuri. Măcar să ne mai trezească puțin.
(Rock’N’Food) Pentru viitor, care ar fi ritmul de lucru al trupei Anton, la ce să se aștepte fanii?
(Ovidiu Anton) Ritmul de lucru este fluid și dinamic. Piesele au fost compuse când am avut nevoie de ele. Ritm am avut, dar s-a produs o reconfigurare în trupă, a fost reconsiderat sound-ul, a venit și pandemia… Doar chestia asta ne-a făcut să ne retragem puțin, pentru că, altfel, fără doar și poate, în 2019 albumul era cam gata.
(Rock’N’Food) Pandemia v-a ajutat sau v-a pus o nouă opreliște în munca de studio?
(Ovidiu Anton) Albumul era gata, mai aveam de lucrat la două single-uri. Aveam în plan să lansăm în cascadă câteva premiere și apoi albumul. Și… am ieșit cu „Mai mult decât ieri” pe piață, am anunțat și lansarea albumului și… a venit lockdown-ul. Nu am mai lansat nimic. Deși nu a fost o muncă lentă, lansarea albumului a fost efectiv stopată de criza sanitară. Și, cum ți-am spus și în cartea pe care ai scris-o, pur și simplu nu am vrut să lansăm materialul în perioade din astea în care ori trebuia să lansăm pe internet, ori în condiții foarte restrânse. Și nu doar asta, dar vorbind despre foamea publicului în asemenea perioade, sunt convins că ar fi fost consumat foarte vorace și rapid. Și nu era un lucru bun pentru noi, pentru că rockul are nevoie de un timp mai lung de asimilare în piața muzicală românească, iar pe noi ne interesa statornicia, nu boom-ul momentului.
(Rock’N’Food) Pentru că ai amintit de piața românească de rock, există un risc în momentul de față să mai cânți heavy-metal, într-o lume nouă, în care publicul tânăr abordează alte genuri?
(Ovidiu Anton) Nu este un risc. Noi vorbim despre un stil de muzică clasicizat, în care s-a exprimat cam totul și care a rămas peste ani un stil care are locul lui. Și aceste stiluri nu vor îmbătrâni niciodată. Asta și prin prisma oamenilor care cântă. Adică realitatea și timpul în care cântăm noi astăzi fac rockul să fie actual, pentru că este un stil clasic. De aia eu nici nu mai stau să spun heavy metal, hard and heavy, ș.a.m.d. Eu îi spun simplu, rock. Când spui rock, te detașezi de valuri, de momente, de influențe trecătoare. Rockul este un stil clasic, cântat azi, ceea ce îl face să reziste în continuare și de asta nu s-a oprit niciodată. Mie nu îmi este frică să îl cânt, pentru că la concerte vin mereu copii, tineri, ceea ce înseamnă că este o muzică pentru toate vârstele, care mișcă în continuare generații.

(Rock’N’Food) Unde plasezi trupa ANTON, oarecum nou venită în peisajul rock, dar cu un mesaj foarte puternic, pe scena de rock românească?
(Ovidiu Anton) Ca target știm unde vrem să ajungem. Cântăm rock adevărat, care se adresează unui public mai larg. Adică un stil care poate atrage și ascultătorii netradiționali ai genului. Suntem un rock clasic, sincer, suficient de dur încât să nu fie pop și suficient de aproape de oameni încât să nu creeze o stare de respingere. Rockul trebuie să fie deschis pentru oameni și, de cele mai multe ori, reacțiile la stilul nostru, pe lângă cele din targetul clasic, unde avem susținători și oameni care se bucură să ne vadă, sunt reacții pozitive, de genul: „… nu ascult rock, dar asta îmi place!”.
(Rock’N’Food) Chiar dacă „Templul Tăcerii” nu s-a consumat încă LIVE, te întreb totuși – când să ne așteptăm la un nou album ANTON?
(Ovidiu Anton) Deja suntem implicați într-o nouă producție, compilația „Musink For Humanity”. Avem acolo un sigle nou pentru această compilație dedicată tatuajelor și oferită caritabil celor care au nevoie de sprijin. CD-ul va ieși undeva la sfârșitul lunii iunie, cred că se va lansa oficial la BIKERS FOR HUMANITY FEST, la Brezoi. Următorul album Anton, fiindcă noi nu am stat degeaba tot timpul ăsta, cât l-am produs pe primul, va ieși cel mai probabil în toamna anului viitor, pentru că sunt compuse piesele pentru el.


(Rock’N’Food) Sâmbătă, 11 iunie, aveți concert de lansare în Quantic. La ce să ne așteptăm?
(Ovidiu Anton) Este o sărbătoare. Cei care au venit la concertele noastre de-a lungul vremii au auzit LIVE majoritatea pieselor, poate sunt două sau trei pe care nu le-au auzit deloc. Noi vrem să sărbătorim lansarea avându-l ca invitat pe Alin Moise. Avem momente recitative, aparținând lui Cristian Hrubaru, Claudiu Cârțână și Flaviu Crișan, din versurile poetului Lucian Cojocaru. Două dintre aceste poeme se potrivesc perfect, fără să fi vrut asta, cu piesele ANTON, adică avem acolo același gând și același simțământ, exprimate altfel. Dar sunt momente care se completează foarte bine cu muzica. Vom avea, de asemenea, în deschidere, trupa WILDSIDE.
(Rock’N’Food) Mulțumesc și mult succes. Ne vedem acolo!
(Ovidiu Anton) Mulțumesc și eu.
Rock’N’FoodⒸ2022