Notă: Cronica X a fost scrisă inițial acum două săptămâni, adică în ziua apariției albumului 10. Motivul pentru care public abia acum textul este legat de “coacerea” audițiilor și nu de schimbarea gustului sau a ideilor de conținut. O astfel de producție, precum cea a noului Trooper, nu poate intra sub ținte critice doar de dragul hate-ului, deci mărturisesc din start, asumat, că îmi place ce rock a ieșit din munca băieților. Explic și de ce

Pandemia a oprit mult din ritmul creației, iar fragmentarea prezenței artiștilor în fața fanilor s-a simțit și în munca de studio
X a apărut pe bucăți, precedat de patru single-uri. Mi-a fost destul de greu sa leg mental, într-un singur pachet, tot albumul. Par lumi diferite, piese venite în momente diferite și texte concepute să livreze mesaje distincte din viața mai mult sau mai puțin recentă a trupei. Dacă “Rădăcini de dor”, cea mai lungă piesă din istoria formației, ar face față cu brio unui EP, fără să îți dai seama de trecerile dintre acte, în cazul “Dragoste Falsă”, primul single post lockdown, rigorile de piesă “radio” sunt respectate la secundă. Compoziția a născut câteva rumori în privința abordărilor noi ale trupei, cu toate că ea nu este altceva decât o baladă. Lansarea ultimului single, “Rupi Tăcerea”, a pus o altă lumină pe noua muzică Trooper și pentru moment a construit impresia că rockerii au schimbat radical direcția.

Când am ascultat-o prima dată, am fost aproape convins că sound-ul va transcende rădăcinile maideniste și va merge, pe noul album, spre sonoritățile de thrash optzecist, cu riff rapid, bas puternic și tobe alergate așa cum ne-au învățat Metallica, Testament sau Anthrax. Dar driblingul conceptual nu a rămas valabil și în fața definiției inițiale, Iron Maiden. Cred că am dreptate încă de la prima piesă de pe X.
“Dansul cu focul” este un Trooper clasic, o călătorie principială printre influențele identitare ale formației. Piesa afirmă cu putere argumentele de maturizare muzicală și marca de la origini, lustruită în timp cu un filtru propriu. După alte trasee de ritm, “Dansul cu focul” înseamnă întoarcerea la bază, o foaie de parcurs legitimă care a rezistat în cartea de identitate Trooper, de la I la X.
“Fără mască” pune în ambalaje deschise… realitatea. Este o piesă cardio, cu un mesaj contondent, destul de personal, dar potrivit ca o mănușă oricărui temerar trecut pe sub furcile caudine ale vieții. O piesă ținută de la primul și până la ultimul acord în frâul ritmat al tobelor lovite bestial de John.

Am o slăbiciune pe X, “Lumea s-a stins”. O creație școală care întoarce rockul în familia operei. Vocea tenorului Alin Stoica, un artist liric unic, rezonează perfect cu mesajul care nu se oprește doar la muzică. Dacă vrei să mai experimentezi o dată senzațiile puse la treabă pe Trooper X, ascultă “Doar un simplu om”. Secvențele clasice de hard sunt potrivite cu părți de chitară puse în tandem solistic cu pasaje corale (min 7.00+). Mergeți puțin peste min 4.00 și veți găsi acolo un bas puternic și clar, însoțit de armonii în valuri care schimbă rapid cursul compoziției și traseul melodic. Alături de “Radacini de dor”, “Doar un singur om” încadrează perfect în piloni conceptuali X-ul. Nu știu care a fost ordinea de creație, dar albumul pare să se definească și în funcție de ce s-a folosit acolo, în cele aproape 30 de minute de material. Vocea urcă și coboară pe “Spune-mi ceva” și între solouri purtate pe un bas personalizat de Oscar, avem chitarele semnate de Balaur și Cristi, provocate împreună să ridice sunetul în registrul cel mai grav. Există și un intro de pian, ceea ce mi-a amintit de trecutul Trooper, în care Balaurul cânta live la clape. Aici, în cadrul nostalgic de pe “Ruinele”, pianul este cântat de Alexandru Burcă.

X este un material complex și cosmopolit, atât instrumental cât și poetic, cu un mesaj și o ținută care fac dintr-un produs muzical autentic, un panaceu al vremurilor recent apuse. Dincolo de muzică, Trooper face prin X, la propriu, trecerea de la literă la cifră.
Așadar, un 10 prin excelență pentru o bucată de timp, de istorie personală și de drum, la capătul căreia sigur vei rămâne cu muzica și cu tentația de a repeta traseul. Albumul 10 are 9 piese, durează 1 oră și 1 minut. Materialul a fost editat în format fizic pe CD, iar online poate fi ascultat pe mai toate platformele de streaming.
X se cântă live în București, mâine și poimâine (3-4 iunie 2022), într-un dublu eveniment organizat la clubul Quantic.
Rock’N’FoodⒸ2022