ROCK’N’FOOD FILES/30 de ani de la Live In Moscow 1991

Suntem in septembrie 1991, la doar cateva luni de la caderea Uniunii Sovietice si la aproape doi ani de la inlaturarea regimurilor comuniste din Europa. Ce loc ar avea rockul intr-o atare situatie si mai cu seama intr-o tara precum Rusia “Nouă”? Niciunul, ar exalta rapid orice nefamiliarizat cu epoca de aur a heavy-metal-ului. Insa realitatea istorica este si acum, in aceasta privinta, una coplesitor de… diferita, fara granite fizice si ideologice. Festivalul MonstersOfRock este cel care a raspuns definitiv la intrebarile legate de popularitatea rockului in acest colt de lume si – de altfel- oriunde pe glob. In 28 septembrie 1991 mai bine de 1.6 milioane de fani au luat cu asalt o provincie apropiata Moscovei, intr-un moment estimat gresit de autoritati, prinse nepregatite pentru un asediu de asemenea proportii, unul fara precedent de la Woodstock’69 si pana atunci. Guvernul rus a numit compania Time Warner sa organizeze „Monsters of Rock”, iar publicul nu trebuia sa plateasca bilet. Dupa indelungi discutii, cei de la Time Warner au obținut dreptul de televizare a festivalul si in prealabil pe Aeroportul International „Tushino” au fost masati 11.000 de soldati, plasati si instruiti sa asigure paza. Chiar si asa, in ciuda opozitiei fortelor de ordine de a rari numarul participantilor la mega-show, trupe precum Ac/Dc, Metallica, Mötley Crüe, Queensrÿche, TheBlackCrowes și Pantera au urcat pe scena si au rupt definitiv lantul ideologic tinut inca strans de autoritatile comuniste.

Un an mai tarziu, documentarul For Those About Rock – Monsters In Moscow aducea marturia aceor zile intregii lumi. De atunci filmul a fost urmarit de milioane de fani din intreaga lume si din generatii diferite. In an aniversar, cateva fotografii care privesc calatoria celor de la Pantera prin proaspata fosta-URSS, ilustreaza epocal senzatia de multiculturalitate si ciocnire ideologica din acea perioada. Instantaneele au fost realizate de fotograful de concert JoeGiron si publicate de curand in presa americana. O parte din ele le aveti si voi AICI. 

Enjoy THE ROCK si NU UITATI! – For Those About Rock

Rock’N’FoodⒸ2021

Author: Rock&Food

Dacă muzica e hrană pentru suflet, atunci rockul este ingredientul principal. Preparăm știri și cronici fără rețete impuse, folosim condimente tradiționale precum rifful, shredul, beat-ul și rafalele lungi de tobe. Coacem pentru voi muzici la gramaje potrivite în cuptoarele minții și privim mereu cu pasiune în spatele fiecărui spectacol. Analizam în tempo comod întâmplările de viață ale idolilor noștri, propunem și promovam muzicile noi ca principale surse de gust, de continuitate și creativitate. RockNFood este o inițiativă media independentă, născută în online din nevoia de a strânge la un loc comunitățile de oameni creativi, pasionați de metal, heavy, rock and roll și... bucătărie. Rock’N’Food hrănește creierul până la ultima picătură de sunet. Nu îngrașă și o dată încercat crează iremediabil dependență. Rock And Food - Gusturile se simt, nu se discută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *