ROCK’N’FOOD FILES/Bătălia de la Monte Cassino

Învățăm istoria prin rock și facem apel la trecut pentru a înțelege și mai bine prezentul din povestea unor piese cântate de trupe legendare

Bătălia de la Monte Cassino este numele generic a unei serii de patru campanii purtate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de Aliați în încercarea acestora de a trece Linia de Iarnă și de a avansa astfel spre nordul Italiei pentru eliberarea Romei.
În decembrie 1943, aceasta zonă era sub controlul ferm al germanilor care ocupaseră Linia Gustav, alcătuită din văile Rapido, Liri și Garigliano, precum și alte câteva culmi și crește din împrejurimi. Germanii nu controlau și vechea mănăstire de pe Monte Cassino, o abație înființată în anul 524 de Benedict din Nursia, construcție care domina orașul Cassino și intrarea în văile Liri și Rapido, dar ocupau poziții defensive puternice pe pantele abrupte de sub zidurile abației.
În 15 februarie, mănăstirea a fost distrusă. 1.400 de tone de explozibil s-au lansat asupra ei de către forțele aeriene americane tocmai din precauția ca mânăstirea să nu fie folosită drept post de observație nazist.
După alte două zile, parașutiștii nemți au ocupat totuși poziții pe ruine; distrugerea provocată de bombardament și zona plină de dărâmături le-a dat o protecție bună față de atacurile aeriene și de artilerie, făcând din acel spațiu un dispozitiv defensiv redutabil.
În 18 mai 1944, rezistența nazistă a căzut. Soldații polonezi fiind primii care au intrat în ruinele abației, unde au mai găsit aproximativ 30 de soldați inamici răniți. Pierderile de vieți omenești în cele patru bătălii au fost uriașe. Peste 100.000 de soldați morți în rândurile aliaților și la peste 20.000 în cel al germanilor.
Despre Bătălia de la Monte Cassino ne vorbește SABATON în textul piesei Union (Slopes of St. Benedict), compusă pentru albumul The Art of War din 2008. Un documentar istoric pe același subiect, a fost realizat de trupă în 2019.
 
Autor: Laurențiu Mandu
 
Rock’N’Food©2020
 
 

Author: Rock&Food

Dacă muzica e hrană pentru suflet, atunci rockul este ingredientul principal. Preparăm știri și cronici fără rețete impuse, folosim condimente tradiționale precum rifful, shredul, beat-ul și rafalele lungi de tobe. Coacem pentru voi muzici la gramaje potrivite în cuptoarele minții și privim mereu cu pasiune în spatele fiecărui spectacol. Analizam în tempo comod întâmplările de viață ale idolilor noștri, propunem și promovam muzicile noi ca principale surse de gust, de continuitate și creativitate. RockNFood este o inițiativă media independentă, născută în online din nevoia de a strânge la un loc comunitățile de oameni creativi, pasionați de metal, heavy, rock and roll și... bucătărie. Rock’N’Food hrănește creierul până la ultima picătură de sunet. Nu îngrașă și o dată încercat crează iremediabil dependență. Rock And Food - Gusturile se simt, nu se discută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *